Giv den ansatte et optimalt afsæt med outplacement

Som den øverst ansvarlige i en større virksomheds HR-afdeling, oplevede jeg desværre for nylig at være tvunget til at sige farvel til fem medarbejdere i min stab. I den forbindelse besluttede vi desuden at bruge penge på et såkaldt outplacement forløb for de medarbejdere, som fik en fyreseddel. Med disse outplacement forløb øjnede vi nemlig muligheden for at give dem et kvalificeret afsæt for at komme videre i deres arbejdsliv. Det mente vi, at vi i det mindste kunne gøre, eftersom vi ikke var utilfredse med deres indsats. I kølvandet på den finansielle krise var vi i firmaet imidlertid nødsaget til at spare på budgettet.

En af helt store fordele ved at investere i at give de fyrede ansatte i virksomheden et outplacement forløb er uden tvivl, at vi endda efter afskedigelserne har haft glæde af nogle professionelle samt glade medarbejdere. Desuden har outplacement forløbene for de ansatte, som blev afskediget ført til, at de øvrige medarbejdere i afdelingen har haft nemmere ved at tilpasse sig de nye arbejdsopgaver i kølvandet på opsigelserne. Outplacement forløbene udviklede sig som følge heraf til at være en metode til at udvise et socialt ansvar samt skabe en harmonisk afvikling i et yderst vanskeligt forløb.

For de afskedigede medarbejdere har outplacement forløbet i særdeleshed været en stor hjælp. Undervejs i opsigelsesperioden har de hver især haft glæde af at få vejledning fra outplacement konsulent fra et rekrutteringsbureau der ikke alene har hjulpet dem med at skrive målrettede jobansøgninger samt kronologisk eller funktionsopdelt CV til stillinger, der passer til deres kompetencer. Outplacement rådgiveren har derudover også tilbudt en gennemslagskraftig personlig sparring, der har sikret, at de afskedigede medarbejdere fik den nødvendige hjælp til at kortlægge deres kompetencer såvel som tænkelige karrieremuligheder. Som følge deraf har de pågældende ansatte følt sig godt rustet til deres nye tilværelse som jobsøgende.

Er du i gang med at føre en fyringsrunde i din afdeling ud i livet, eller er I nødsaget til at sige farvel til en medarbejder? Uagtet baggrunden for afskeden og størrelsen af en fyringsrunde, er et professionelt outplacement forløb for samtlige af de berørte medarbejdere en fordelagtig investering for såvel firmaet som medarbejderne. Med udgangspunkt i de imponerende oplevelser fra min egen arbejdsplads, vil jeg af den grund lægge et godt ord ind for, at man i vid udstrækning vælger at bruge penge på outplacement forløb, såfremt man fyrer personale.

Hvis du i stedet selv har fået en fyreseddel, og har du svært ved at se, hvordan du skaffer et nyt job? Så er det også en god idé for dig at overveje muligheden for, at organisationen er villig til at hjælpe dig videre i din karriere ved at bruge penge på et rådgivningsforløb sammen med en outplacement konsulent. I denne situation kan din tillidsrepræsentant i de fleste tilfælde hjælpe dig med at forhandle et tilbud om outplacement ind i din opsigelsesperiode. På den måde får du nemlig et fordelagtigt fundament for at transformere fyringen til noget konstruktivt og sætte spritnye individuelle mål for din karriere.